Spångning - 4000-år gammal teknik

Denna halvvante i spångningsteknik (en slags flätning) kan du finna på ett museem i Bryssel. De äldsta fynd man funnit med denna teknik har hittats i egyptiska forngravar och från nordiska bronsåldersgravar. På 1400-1500-talet var denna teknik vanlig i Europa men upphörde nästan helt på 1800-talet.

Vid spångning använder man händerna och platta skälpinnar för att fixera flätningen, varv för varv. Till små bandarbeten klarar man sig utan redskap annars behövs en ram.

Denna bild illustrerar garnet lindats över två utspända snören. Genom grundslagen som utgörs av z-vridningar och s-vridningar, bildas ett nät. Detta nät kan göras glesare eller tätare. Öppnar man för vridningen i föregående varv bildas det ett hålmönster. När man nått mitten avslutar man med att dra en tråd genom skälet för att fixera trådarna alternativt kan man virka en rad smygmaskor tvärs över för att låsa fast spångningen.

2 kommentarer:

  1. Spångning låter så spännande att jag hade lust att finna ut mera om det. Har du försökt själv. Hade varit kul att se ett handverk laget :)

    SvaraRadera
  2. Tyvärr Mia, har jag inte gjort det... tycker det är otrolgt vackert och skulle nog gärna provat om tid funnits. Om du själv skulle börja så snälla titta in här och berätta.

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...