Liten Luffarslöjdskurs...

Det är många som skrivit att de skulle vilja pröva på luffarslöjd så därför beskriver jag här det första lilla enkla man kan börja med: En luffarslöjdskrok. Det är inte mycket man beöver för att komma igång... (klicka på bilderna för föstoring)

Vektyg man behöver är en plattång, rundtång och en avbitare. Järntråd eller så kallad najtråd finns även förzinkad, den är lite hårdare men rostar igengäld inte jag har valt 1,5 mm. Och så en tunnare järntråd/spoltråd 0,7 mm är lagom tycker jag. (allt detta finns på Claes Ohlsons)

Börja med att ta av ca 35 cm av najtråden och vik den på mitten och kläm till så att det blir så tätt som möjlgt i vikningen.

lägg spoltråden en bit in från vikningen och fäst den medans du snurrar tätt, tätt upp mot ändarna (tips: passa på att dra åt lite i tampen på spoltråden innan du fortsätter över den.

När du nu kommit upp ca 8-9 cm så böjer du ner najtrådsändarna och sedan tillbaks igen , då bildas ett litet hål för ev. skruv (för visst vill du kunna sätta upp den? ) knip ihop med platttången de båda ändarna igen.

Sno spoltråden om ena sidan av hålet ett varv och fortsätt veva några varv till. Avsluta genom att snurra väldigt hårt på samma ställe några gånger, nyp av spoltråden. Här brukar jag använda rundtången och liksom dra den i trådens riktning för att fästa den.

Så där... nästan färdigt. Det roligaste kommer sist, forma med hjälp av rundtången snurrebutter i valfri form. Böj till slut till själva kroken, för att få ett lite mer gammaldags utseende så böj den yttersta lilla biten lite grann med plattången utåt.

Tips: Najtråden formar sig lättare om man typ "smeker" den till den form man vill ha med händerna, den blir liksom följligare. Detsamma gäller spoltråden då man ska göra större arbeten där tråden liksom är lös från arbetet.

Lycka till... och glöm inte skriva en kommentar om hur det gått.

Undrar du över något så fråga gärna i en kommentar.

5 kommentarer:

 1. Tjusigt, tjusigt, kompis...!
  Jättefin krok!
  Nu kan folk i bloggvärlden göra både krok hos dig och kungakrona hos mig, om de vill!

  SvaraRadera
 2. Vilket bra inlägg !!
  Jag har alltid varit sugen på att prova på luffarslöjd . Men aldrig riktigt kommit igång . Men nu vet jag precis vad som behövs , tack !!!
  Ha det gott / Lotta

  SvaraRadera
 3. Vilsna Loppan: Varsegod, lycka till och jag är glad att du fick användning för inlägget

  SvaraRadera
 4. Men så bra tips och idé!
  Claes olsson here i come!

  SvaraRadera
 5. Oh så fina saker du gjort, ska skicka sidan till min syster som är så orolig vad hon ska göra när hon nu gått i pension.
  kramis på dig.

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...