Axel Ebbe

Konstnären Axel Ebbe var både skulptör, illustratör, författare och poet, men också vän till min farfarsfars i Trelleborg.

Han föddes i Hököpinge1868, son till storbönder vid Gränja gård, som hade funnits i släktens ägo många generationer tillbaka. Axel Ebbe var gift tre gånger, sista gången med den nästan 40 år yngre Lillemor, med vilken han fick två döttrar.

Axel Ebbe studerade måleri för Fredrik Krebs och i skulptur för norsk-danske skulptören Stephan Sinding.

Efter hans död 1941 donerades hans verk till staden Trelleborg och en konsthall Ebbehallen, tillägnat hans livsverk, invigdes.

Hans verk finns utställda på flera offentliga platser i Trelleborg, exempelvis Sjöormsfontänen på torget. Andra kända offentliga verk av Axel Ebbe är "Mannen som bryter sig ur klippan" i Lundagårdsparken i Lund och "Arbetets ära" på Möllevångstorget i Malmö. Ett av hans mest kända verk är Solrosen i Malmö Kungspark eller Famntaget i Smygehuk.

Axel Ebbes konst präglas av sekelskiftets nationalromantiska tidsströmningar och har starka inslag av jugend och symbolism. Skånsk provinsromantik blommar också ut i hans konstnärskap, ofta som mustiga, humoristiska småskulpturer och rimmad vers på bygdemål.

Bland annat skrev han en "Skånsk bibel" och ”Heterogenesis” Den senare en bok med både dikter och bilder av hans konstverk (bilden ovan är därifrån) båda dessa böcker gavs personligen till min farfar som barn och finns idag i min fars ägo.

5 kommentarer:

 1. Heterogenesis låter intressant och i synnerhet om den är skriven på folkmål!Gillade statyn´han har inte överarbetat kroppen,benen är ljuvligt kvinnliga!--Hur underbar är inte din konst´luftig och lätt, roligt inspirerande!Keramiken har en mustig färgton, naivitet som väcker habegär hos betraktaren.Spännande! MVH Gladiatan

  SvaraRadera
 2. Alltid trevligt när någon skriver om Axel Ebbe. Han var en stor konstnär och poet, tyvärr ganska okänd norr om Skåne. I Trelleborg finns hans Axel Ebbes Konsthall. Han föddes 1868 och Lillemor var född 1894. Alltså var åldersskillnaden 26 år!
  Mvh

  SvaraRadera
 3. What a great resource!

  SvaraRadera
 4. Thank you, I have recently been searching for information about this topic for ages and yours is the best I have discovered so far.

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...