En amigurumi-docka


Detta är min första amigurumi-virkning, en snöflingeflicka. Ett litet pillejobb men ganska kul. Att virka denna typ av amigurumis har blivit otroligt populärt och nyfiken som jag är måste jag ju prova.
Så här skriver Wikipedia:
Amigurumi är japanska för virkade eller stickade och stoppade leksaker. En amigurumi föreställer ofta djur, men kan även vara en mänsklig figur, en maträtt eller annat objekt. Den klassiska amigurumin har ett oproportionerligt stort huvud, stora runda ögon och liten kropp enligt det japanska idealet "kawaii" det vill säga så gulligt som möjligt. Det finns dock inga givna regler för hur en amigurumi måste se ut, utan den konstnärliga friheten är stor.

En amigurumi kan både vara virkad eller stickad, men den virkade varianten tycks vara vanligast. Figuren virkas i mestadels fasta maskor i en spiral där varven så att säga överlappar varandra. Ögon och detaljer kan vara gjorda i plast, glas, knappar, filttyg eller broderade.

I Japan blev amigurumis populära under 1980-talet då de användes i ett utbildningsprogram för barn som fick lära sig att tillverka dom från återvunna leksaker. Det är tack vare den japanska populärkulturen som amigurumis nått våra breddgrader, även om det fortfarande är ganska ”nytt”. Det finns ganska få böcker på svenska på marknaden, men desto fler mönster att köpa eller ladda ner gratis på Internet för den som letar. För den som lär sig tolka engelska eller japanska mönster är utbudet näst intill obegränsat.


blogginfo

3 kommentarer:

  1. Ohhh vad söt din blev,det kan man ju inte tro att det är första gången,du har verkligen talang,och jag håller med dej ,det var i det pilligaste laget denna gång!! =)

    SvaraRadera
  2. Pixi,
    Tack för dina berömmande ord, det är första gången när det gäller amigurumi men jag har ju stickat och virkat i många år så grundtekniken har jag ju... men som sagt pilligt.
    Jag har länkat till en "trådslöjdskurs" där du kommenterade trådslöjd... annars hittar du länken till höger under "tips och idéer"

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...