Lättstickade tossor i allsköns storlek och design


Hittade mina tossor (se bild nedan) som jag gjorde för många år sedan när mitt lilla barnbarn ville jag skulle sticka ett par innetofflor åt henne. Detta innetoffelmönster är så otroligt lätt att även den som bara kan sticka avig och räta kan klara  av att sticka dom och hitta på olika varianter efter eget tycke och smak (lika enkelt som att sticka sin första halsduk). Jag har tidigare visat mina Änglatossor (se här) men de har en söm under foten vilket gör att dom inte alls är så sköna som dessa. Vill du testa att sticka dessa så är det bara att följa mönstret nedan.


Välj storlek på stickor efter det garn du vill använda

1. Lägg upp tre maskor

2. Sticka rätstickning (alla varv räta) samtidigt som du ökar första och sista maskan på alla varv genom att sticka en rät och en avig maska i samma maska. Fortsatt tills du har en stickning som är 1 cm kortare än längden på foten som toffeln ska passa (strecket vid figur 1).

3. Sticka ytterligare ett varv, men öka bara i ena änden så du får ett jämt antal maskor på stickan

4. Sticka resårstickning 2 räta,2 aviga tills du har en resårstickning ca 1 cm bredare än fotsulan

5. Sticka rätstickning igen och. minska i ena änden första varvet och i båda ändarna alla kommande varv, genom att sticka två maskor tillsammans

6. När du har tre maskor kvar, sticka dem tillsammans och dra igenom tråden. Spara en lång ände till att montera ihop med

7. Montering
Din toffel ser nu ut som på figur 1 till höger. Vik ihop den på mitten (figur 2). Sy ihop den i kanterna enligt pilarna på figur 2.

Den längre sys ihop med garnändan som blev kvar vid sista varvets avmaskning.
Den kortare vid hälen sys ihop med en lös garnända.

Nu är det bara fantasin som sätter stopp, Detta är grundmönstret men med de tofflor på bilderna har jag valt slätstickning (varannat varv räta varannat avig) och resåren har jag gjort med 1 avig, 1 rät istället för 2.
Här kan man ju göra slätstickning med resår som i beskrivning ovan, eller hitta på nå't eget genom att varva räta och aviga maskor i ett intressant mönster och/eller olika färger.

Lycka till

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...