Lättstickade tossor i allsköns storlek och design


Hittade mina tossor (se bild nedan) som jag gjorde för många år sedan när mitt lilla barnbarn ville jag skulle sticka ett par innetofflor åt henne. Detta innetoffelmönster är så otroligt lätt att även den som bara kan sticka avig och räta kan klara  av att sticka dom och hitta på olika varianter efter eget tycke och smak (lika enkelt som att sticka sin första halsduk). Jag har tidigare visat mina Änglatossor (se här) men de har en söm under foten vilket gör att dom inte alls är så sköna som dessa. Vill du testa att sticka dessa så är det bara att följa mönstret nedan.


Välj storlek på stickor efter det garn du vill använda

1. Lägg upp tre maskor

2. Sticka rätstickning (alla varv räta) samtidigt som du ökar första och sista maskan på alla varv genom att sticka en rät och en avig maska i samma maska. Fortsatt tills du har en stickning som är 1 cm kortare än längden på foten som toffeln ska passa (strecket vid figur 1).

3. Sticka ytterligare ett varv, men öka bara i ena änden så du får ett jämt antal maskor på stickan

4. Sticka resårstickning 2 räta,2 aviga tills du har en resårstickning ca 1 cm bredare än fotsulan

5. Sticka rätstickning igen och. minska i ena änden första varvet och i båda ändarna alla kommande varv, genom att sticka två maskor tillsammans

6. När du har tre maskor kvar, sticka dem tillsammans och dra igenom tråden. Spara en lång ände till att montera ihop med

7. Montering
Din toffel ser nu ut som på figur 1 till höger. Vik ihop den på mitten (figur 2). Sy ihop den i kanterna enligt pilarna på figur 2.

Den längre sys ihop med garnändan som blev kvar vid sista varvets avmaskning.
Den kortare vid hälen sys ihop med en lös garnända.

Nu är det bara fantasin som sätter stopp, Detta är grundmönstret men med de tofflor på bilderna har jag valt slätstickning (varannat varv räta varannat avig) och resåren har jag gjort med 1 avig, 1 rät istället för 2.
Här kan man ju göra slätstickning med resår som i beskrivning ovan, eller hitta på nå't eget genom att varva räta och aviga maskor i ett intressant mönster och/eller olika färger.

Lycka till

Ordning på stickor och virknålar


Så äntligen... tack vare att sticknerven fick liv igen när jag stickade mössan som du kan se här och plötsligt insåg att det blir betydligt roligare att sticka om man inte varje gång ska ner i en låda och försöka hitta olika stickor och sen para ihop dom (om man ens lyckas få tag i 2 samma) för att inte tala om rundstickorna som bara fastnar och trasslar till sej. Virknålar samma problem då jag hade dom i en burk där dom fastnade i kanten varje gång jag skulle ha upp dom.

Så... igen... äntligen fick jag sytt mej ett fodral. bestämde mej för att göra det ordentligt med en gång så att allt fick plats. Från stickor nr 2 till 10 får plats, strumpstickor och virknålar och lite annat smått och gott, ändå mäter fodralet endast 50 ggr 40 cm och blir ca 7 cm tjock när den är ihoprullad.

Däremot är jag inte lika duktig som vissa andra på att skapa ett mönster och lägga upp "så här gör du" men på bloggen Alla kan sy finns en jättebra beskrivning om du också vill ha ordning och reda.

Sen blir jag alltid så nöjd när jag kan återvinna... det blommiga yttertyget  är faktiskt 40 år gammalt som jag köpte och sydde överkast, duk, lampskärm m.m till min första lilla etta som jag ville ha så där riktigt gammaldags romantiskt. Jag har hur mycket tyg som helst av detta då överkastet var hellångt med rynkad kant runt om. Tyget har blivit liggande då jag inte nänts slänga men nu fick jag iaf använt en liiiten bit av det. Fodertyget är ett gammalt lakan, av ett sånt där riktigt hederligt hållbar sort. Så här känner jag mig riktigt nöjd  :)

Hello Kitty Mössa i gammaldags stuk


Kunde bara inte låta bli att sticka denna underbara mössa från ett 100-årigt gammalt mönster som jag hittade på Husmorskolan. Det var så facinerande att se hur en hattform form växte fram bara genom några ökningar och ytterligare tillagda maskor i denna allt i ett stickade mössa, dessutom rätstickning på rundstickor. Kan inte bli bättre och enklare än så här för att göra en underbart söt mössa. Jag beundrar så dem som sitter och klurar ut sånt här. 

Nu är den lilla mössan på Husmorskolan väldigt liten... till en baby, och jag ville göra en som passade en liten flicka på 3 år, så jag tog helt enkelt (för att slippa räkna och göra om maskantal) stickor nr 5 1/5 och använde dubbelt garn av Marks & Kattens eco babyull istället. Och se... den passade ju precis.

Sen är det ju så att denna lilla flicka ääälskar Hello Kitty så för att göra denna gammaldags mössa lite mer uptodate så fick jag ju hitt på nått. 
Och denna gång var det jag som varit lite duktig... dels klurade jag ut ett mönster och dels så skrev jag ner hur jag bar mig åt. Så varsegod, här får du mönstret till Hello Kitty

Samma garn som mössan fast vitt, nos och ögon kan man ju välja vad man har hemma. Däremot använde jag stickor 4 1/2 för att göra den lite mindre och tätare.


lägg upp 7 maskor på stickor 4 1/2
sticka rätstickning
varv 1-3: öka 1m i varje sida = 13m
varv 4: öka 1 m i 1:a m, sticka 5m, sticka nosen (rosa garn) 1m, sticka 6m, öka 1m i sista m =15m
varv 5: rätstickning
varv 6: Sticka 4m, sticka öga (svart garn), 1m, sticka 5m, sticka öga (svart garn) 1m, sticka 4m,
varv 7-9: rätstickning
varv 10: 2m tillsammans, 11m, 2m tillsammans =13m
varv 11: rätstickning
varv 12: 2m tillsammans, 9m, 2m tillsammans =11m
varv 13-17: rätstickning
varv 18: 4m, avmaska 4m, 2m = 3m på varsin sida av stickan

1:a örat
varv 17: 3m, avmaska sista maskan
varv 18: 2 m
ta av garnet och dra genom de återstående 2m

2:a örat
sticka från insidan av örat
varv 1: 2m, avmaska 1:a m, 1m
varv 2: 2m
ta av garnet och dra genom de återstående 2m

Virka smygmaskor runt hela Hello Kitty med enkelt garn. Sy fast den med samma garn och sy dit några morrhår på varje sida.

Äntligen en ny tvättsäck

För några år sedan designade jag och tillverkade tvättsäckar till mej själv och andra. Det var på den tiden då öljetter skulle sitta på allt, inklusive gardinlängder. Och dessa tvättsäckar var supersnygga (tycker iaf jag) och praktiska. Men som allt här i världen var ju min egen förgänglig och har hängt i duschrummet (det duschrum som är så litet att det inte får plats med tvättkorg) och gett mig dåligt samvete en längre tid.  

Så fick jag äntligen satt mig vid symaskinen och sytt en ny. Men denna gång valde jag inga öljetter runt om i ihopsnörningen utan nöjde mig med att sy vanliga hankar runt om och nog blev det lika bra. Däremot ändrade jag inte på det praktiska bärhandtaget som löper hela vägen på baksidan för att lätt kunna bäras över ryggen ner till tvättstugan.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...